Theorie-examen

Theorie -examen

Hoe reserveer ik een examen?

Eerst moet je uiteraard een datum, locatie en tijd reserveren. Dit kan je zelf doen op www.mijn.cbr.nl met je DIGID code. De kosten hiervan zijn € 34,50-. Je kan ook als je geen DIGID code hebt en ook niet wilt aanvragen, je theorie-examen reserveren via de rijschool. Hiervoor hebben wij je voor-achternaam, geboortedatum en e-mailadres nodig. Na de reservering krijg je per e-mail hier een bevestiging van. De kosten voor het reserveren op de rijschool zijn € 50,00,-.

Hoe gaat het op het examencentrum?

Zorg dat je ongeveer een kwartier van te voren aanwezig bent op het examencentrum. Neem een geldig identiteitsbewijs (geen kopie) en je reserveringsnummer mee (deze staat op de e-mail die je hebt ontvangen). Bij het CBR meld je je aan bij de aanmeldzuil. Toets het reserveringsnummer in en controleer je gegevens. Vervolgens stop je je spullen in een locker (kluisje). Houd je identiteitsbewijs en reserveringsnummer bij je. In de locker moet: jassen, tassen, horloges, elektronisch apparatuur (ook mobieltjes) en ook metalen voorwerpen zoals sleutels. Neem plaats in de wachtruimte en wacht daar tot je aan de beurt bent. Je ziet je reserveringsnummer op de schermen verschijnen. Volg de aanwijzingen op de schermen.

Wat betekent de tekst op de schermen?

Reserveringsnummer + status aangemeld: Je bent aangemeld voor het examen. Zodra er plaats is wordt je opgeroepen.

Reserveringsnummer + status spullen in de locker: Je bent bijna aan de beurt. Check of je je spullen hebt opgeborgen.

Reserveringsnummer + status ga naar start examen: Je bent aan de beurt voor het examen. Meld je bij de balie Start Theorie examen.

Hier controleert een medewerker je identiteitsbewijs en krijg je het nummer van de tafel waaraan je examen doet.

Hoe gaat het theorie examen in zijn werk?

Neem plaats aan de tafel met het juiste tafelnummer. Leg je identiteitsbewijs op tafel en voer je reserveringsnummer in. Check of je e-mailadres klopt en kies dan start. Volg de instructies op je scherm.

 • Je doet examen in je eigen unit op een touch-screen. Je theorie examen duurt ongeveer 20-30 minuten. Er is geen geluid beschikbaar.
 • Je krijgt eerst uitleg op het scherm en een oefenvraag.
 • Daarna begint je examen. Je krijgt meerkeuzevragen, ja/nee vragen en invulvragen.
 • Zolang de tijdbalk loopt kun je de opgaven beantwoorden. Je kunt niet terug in het examen.
 • Je kunt eventueel sneller naar de volgende vraag door op de knop volgende te drukken. Doe je dit niet dan verschijnt de volgende vraag automatisch nadat de tijd is verstreken. Geef je niet op tijd antwoord is de vraag FOUT.
 • Je ziet per vraag een bepaalde verkeerssituatie. Je moet je dan voorstellen dat jij de bestuurder bent van de CBR auto, bromfiets, motor.

Het theorie-examen voor de auto bestaat uit drie delen:

 1. Gevaarherkenning: Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Dit lijkt kort, maar straks op de weg moet je vaak nog sneller beslissen! Je moet van gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebben.
 2. Kennis: Je krijgt 12 vragen over verkeerskennis, je moet van dit onderdeel 10 vragen goed beantwoorden.
 3. Inzicht: Je krijgt 28 vragen over je verkeersinzicht, je moet hier 25 vragen of meer goed beantwoorden.

Nu zijn er meerdere vormen van het theorie-examen:

 • Het meest afgenomen examen ook wel klassikaal genoemd, zoals hier boven staat vermeld.
 • Het individuele examen: Bij dit examen zit je alleen in een ruimte met een CBR theoriemedewerker. Hier kunnen de vragen en antwoorden worden voorgelezen. Best prettig voor de mensen met bijvoorbeeld dyslexie. Let op dit examen is alleen te reserveren op de rijschool, dit kan je niet zelf afspreken.
 • Het examen met een tolk: Spreek je geen goed Nederlands en begrijp je de taal ook niet kan je examen doen met een tolk. Let op hiervoor is wel een erkend tolk nodig. De tolk zal dan de vragen en antwoorden vertalen, en de CBR theoriemedewerker houdt ondertussen de tijd in de gaten. LET OP!! Tolk moet je zelf betalen, en moet een CBR erkend tolk zijn.

Hopelijk hebben wij jou genoeg verteld over het theorie examen en kan je nu bepalen welk theorie examen het beste is voor jou.

Tarieven theorie-examen rijschool:

Klassikaal theorie-examen€ 50,00
Individueel theorie=examen€ 110,00
Engels theorie-examen€ 55,00