Aanhangerrijles (BE)

Wanneer moet je in het bezit zijn van een rijbewijs BE?

Rijbewijs B is niet altijd voldoende als je met een aanhangwagen (of caravan) wilt rijden. Een rijbewijs B is wel voldoende als:

  • De aanhangwagen een toegestane maximum massa (TMM) heeft die niet meer bedraagt dan 750 kg.
  • De aanhangwagen een toegestane maximum massa (TMM) heeft die meer bedraagt dan 750 kg en het ledig gewicht van het trekkende voertuig meer bedraagt dan de toegestane maximum massa (TMM) van de aanhangwagen. Het gewicht van deze combinatie mag niet boven de 3500 kg uitkomen.

Met een rijbewijs E achter B ben je niet beperkt in het gewicht van de aanhangwagen die je mag trekken. Let wel op de technische mogelijkheden van het trekkende motorvoertuig (maximale trekhaaklast). Deze maximale trekhaaklast staat vermeld op het kentekenbewijs van de auto (en op het typeplaatje van de trekhaak). Het gewicht van de totale combinatie, auto en aanhanger, is niet van belang. Deze mag meer dan 3500 kg zijn. Alleen voor het trekkende voertuig geldt, de toegestane maximum massa (TMM) mag niet meer dan 3500 kg bedragen.

Twee voorbeelden voor B en voor BE:

  • Ledig massa trekkend voertuig 700 kg, toegestane maximum massa (TMM) aanhanger 730 kg. Vereist rijbewijs B. Reden: toegestane maximum massa (TMM) van de aanhangwagen is minder dan 750 kg.
  • Ledig massa trekkend voertuig 750 kg. Toegestane maximum massa (TMM) aanhanger 950 kg. Vereist rijbewijs BE. Reden: toegestane maximum massa (TMM) van de aanhangwagen is meer dan 750 kg en is tevens meer dan de ledige massa van het trekkende voertuig.

Rijbewijs B+ (code96):
Voor dit rijbewijs gelden minder rechten dan voor BE. Met B+ (code96) mag een aanhangwagen worden voortbewogen waarvan de TMM (toegestane maximum massa) meer dan 750 kg bedraagt, maar tot een TMM (toegestane maximum massa) van trekkend voertuig en aanhangwagen samen maximaal 4250 kg. Deze keus is er puur vanwege de Europese harmonisatie en de andere lidstaten hadden het B+ (code96) al. Ga meteen voor BE, dan zit je niet met deze beperkingen.

Geen geldig rijbewijs houdt in: overtreding van de wegenverkeerswet en misschien nog belangrijker NIET VERZEKERD rijden. Voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is een kentekenbewijs verplicht.

Welk voertuig wordt er gebruikt voor de opleiding E achter B?
Wij rijden met een Volkswagen Transporter TDI en een middenasaanhangwagen.

Uiteraard moet je als je een opleiding E achter B wilt volgen in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs categorie B.

Al jaren wordt door onze Verkeersschool aanhangerrijles, zowel voor bedrijven als particulieren. Wij hebben twee opleidingen.

Reguliere opleiding:
Praktijklessen van 1 uur, wekelijks of meerdere lessen per week.

Dagopleiding:
In een dag je E rijbewijs halen, 5 uur praktijklessen en aansluitend het CBR examen, is bijzonder geschikt voor mensen die al enige ervaring hebben met het rijden met een aanhangwagen. We starten om 9:00 uur en de rijlessen duren tot 14:00 uur. Daarna, indien mogelijk, meteen examen doen!

Het CBR examen wordt voor de start van de opleiding aangevraagd. Allereerst moet je zelf een gezondheidsverklaring hebben aangevraagd bij het CBR. En je moet rijgeschikt zijn. Daarnaast is er de machtiging van de rijschool nodig. De doorlooptijd voor een examenaanvraag is tussen de twee en acht weken. Let op! de doorlooptijd is soms langer.

Trainen met je eigen auto en caravan dat kan ook! Zie Caravantraining

P.S. Met een rijbewijs BE zou je voorrang kunnen krijgen bij eventuele sollicitaties. Dit is natuurlijk afhankelijk van de functie en het bedrijf waar je solliciteert.

Beter lessen sneller slagen bromfiets auto motor BE-rijlessen theorielessen