Aanhangerrijles (BE)

E achter B rijbewijs

Wanneer moet je in het bezit zijn van een rijbewijs BE?

Rijbewijs B is niet altijd voldoende als je met een aanhangwagen of caravan wilt rijden. Je kunt alleen met een rijbewijs B volstaan in geval dat:

  • De aanhangwagen een toegestane maximum massa (TMM) heeft die niet meer bedraagt dan 750 kg.
  • De aanhangwagen een toegestane maximum massa (TMM) heeft die meer bedraagt dan 750 kg en het ledig gewicht van het trekkende voertuig meer bedraagt dan de toegestane maximum massa (TMM) van de aanhangwagen. Het gewicht van deze combinatie mag niet boven de 3500 kg uitkomen.

Is de aanhangwagen lichter dan 750 kg dan heeft u geen kentekenbewijs voor de aanhangwagen nodig en mag je met een rijbewijs B deze aanhangwagen altijd trekken. In andere gevallen is altijd een rijbewijs BE noodzakelijk.

Met rijbewijs BE ben je niet beperkt in het gewicht van de aanhangwagen die je mag trekken. Let wel op de technische mogelijkheden van het trekkende motorvoertuig (maximale trekhaaklast). Deze maximale trekhaaklast staat vermeld op het kentekenbewijs (en op het typeplaatje van de trekhaak). Ook het gewicht van de totale combinatie is niet van belang. Deze mag meer dan 3500 kg bedragen. Alleen voor het trekkende voertuig geldt, dat de toegestane maximum massa (TMM) niet meer dan 3500 kg mag bedragen.

Geen geldig rijbewijs houdt in: overtreding van de wegenverkeerswet en misschien nog belangrijker NIET VERZEKERD rijden. Voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is een kentekenbewijs verplicht.

Enkele voorbeelden:

  • Ledig massa trekkend voertuig 700 kg, toegestane maximum massa (TMM) aanhanger 730 kg. Vereist rijbewijs B. Reden: toegestane maximum massa (TMM) van de aanhangwagen is minder dan 750 kg.
  • Ledig massa trekkend voertuig 750 kg. Toegestane maximum massa (TMM) aanhanger 950 kg. Vereist rijbewijs BE. Reden: toegestane maximum massa (TMM) van de aanhangwagen is meer dan 750 kg en is tevens meer dan de ledige massa van het trekkende voertuig.

Rijbewijs B+ (code96):

Nieuw is dat degenen  die na 19-01-2013  BE examen doen  kunnen kiezen voor het rijbewijs BE of rijbewijs B+ (code96). Voor dit rijbewijs gelden echter minder rechten dan voor BE. Met B+ (code96) mag een aanhangwagen worden voortbewogen waarvan de TMM (toegestane maximum massa) meer dan 750 kg bedraagt, maar tot een TMM (toegestane maximum massa) van trekkend voertuig en aanhangwagen samen maximaal 4250 kg. De verwachting is dat geslaagden hier niet voor zullen kiezen. Deze keus is er puur vanwege de Europese harmonisatie en de andere lidstaten hadden het B+ (code96) al.

Welk voertuig wordt er gebruikt voor de opleiding E achter B?

Wij gebruiken een Volkswagen Transporter TDI en een middenasaanhangwagen.

Met een rijbewijs BE zou je voorrang kunnen krijgen bij eventuele sollicitaties. Dit is natuurlijk afhankelijk van de functie en het bedrijf waar je solliciteert.

Verschillende opleidingen:

Al jaren wordt door onze Verkeersschool de opleiding E achter B verzorgd, zowel voor bedrijven als particulieren. De opleiding kan op verschillende manieren worden gevolgd.

Reguliere opleiding:

Deze opleiding bestaat uit praktijklessen van 1 uur, die wekelijks kunnen worden ingepland. Het aantal lessen wordt in overleg met je instructeur bepaald. Het is altijd mogelijk om meerdere lessen per week te nemen. Zorg wel dat er van te voren door jezelf een gezondheidsverklaring hebt aangevraagd bij het CBR, dit doe je door in te loggen op mijn.cbr.nl met je DigiD code. Let op kosten €37,80 direct per Ideal voldoen aan het CBR.

Dagopleiding:

Deze dagopleiding ( 5 uur inclusief examen) is bijzonder geschikt voor mensen die al enige ervaring hebben met het rijden met een aanhangwagen of caravan. De opleiding wordt in 1 dag gedaan.

Start om 09:00 uur les duurt tot 14:00 uur vervolgens aansluitend om 14:00 uur het examen. Dit kan veranderen afhankelijk van de examentijd.

Ook voor deze opleiding is het noodzakelijk om vooraf het examen aan te vragen bij het CBR. De termijn voor de planning ligt tussen de twee en acht weken. Let op de wachttijden zijn soms ook langer voor het examen.

Uiteraard moet je als je een opleiding E achter B wilt volgen in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs categorie B.

De examenbescheiden:

Om een examen af te kunnen leggen bij het CBR hebben wij het volgende van je nodig: Het verschuldigde bedrag voor één van de opleidingen of indien er sprake is van een reguliere opleiding het verschuldigde examengeld.

Het examen:

Het praktijkexamen bestaat uit twee gedeeltes. Het eerste gedeelte bestaat uit theoretische vragen over de kennis van de auto en aanhangwagen n.a.v. de bijbehorende kentekenbewijzen. Het tweede gedeelte is de praktijk bestaande uit aan en afkoppelen, controle handelingen, vooruit rijden in diverse wegsituaties, achteruit rijden, zowel recht achteruit als bochten. Wij hebben op de Verkeersschool een eigen boekje met daarin de gegevens over de Volkswagen Transporter en de aanhangwagen.

LET OP!!! Je rijbewijs B mag op de dag van het examen niet verlopen zijn. Je moet dus de examinator een GELDIG, HEEL en LEESBAAR rijbewijs tonen!!!!

Tarieven vanaf 01-01-20

Dagopleiding 5uur en examen€ 580,00 € 499,00
Rijles van 60 minuten € 60,00
1ste (her) examen€ 285,00

Belangrijke informatie

Bij de eerste examens is een Gezondheidsverklaring verplicht Deze kan alleen via mijn.cbr.nl met je DigiD code worden aangevraagd. Dit  moet meteen door jou aan het CBR worden betaald. (€ 37,80).

Het CBR-kostendeel van examens en toetsen is vrijgesteld van BTW.

Let opJe moet in het bezit zijn van rijbewijs B
WaarZaandam
WanneerElke werkdag ( ma-vr )