Bromfietsrijbewijs (AM)

Bromfietslessen: 

Vanaf 1 maart 2010 ben je verplicht om voor het rijbewijs AM een theorie- en een praktijkexamen te doen. Sinds 15 juni 2011 is het  mogelijk om het theorie-examen te behalen als je 15,5 jaar bent.

Per jaar doen ruim 50.000 mensen theorie-examen voor de bromfiets. Binnen 2 tot 3 weken wordt vervolgens het praktijkexamen afgelegd. De minimale leeftijd voor het praktijkexamen is en blijft 16 jaar. In de rijschoolbranche wordt gewerkt  met reserveringen op naam ( theorie- en praktijkexamenblokken worden binnen 3 weken op naam van de kandidaat gereserveerd).  Ongeveer 50 % zakt voor het theorie- examen. Het praktijkexamen kan dan niet  binnen 2 tot 3 weken worden afgelegd, dit leidt tot ongebruikte examenplekken, onkosten en wachttijden bij het CBR. Met de verlaging van de leeftijd naar 15,5 jaar krijgen jongeren een half jaar langer de kans om te slagen voor het theoriecertificaat en  kan het  praktijkexamen beter worden gepland.

Het praktijkexamen:

Na het behalen van je theoriecertificaat kan de rijschool je  AM praktijklessen met je afspreken en in overleg met jou een praktijkexamen reserveren. Dit kan niet eerder want zonder theoriecertificaat mag je niet lessen en geen praktijkexamen doen. De rijlessen worden in blokken van 2uur gereden. De rijschool zorgt voor een bromfiets/scooter.

Mag ik op mijn eigen bromfiets/scooter lessen en examen doen?

NEE, als je niet in het bezit bent van een geldig rijbewijs AM,  kan je een bromfiets niet tenaamstellen en niet zelf verzekeren. Ook als de bromfiets op naam van je ouders staat en wel verzekerd is, ben jij niet verzekerd op het moment dat jij zonder AM rijbewijs op de bromfiets rijdt. Bij schade wordt dan NIET uitgekeerd door de verzekering. Ook staat er op rijden zonder geldig AM rijbewijs en verzekering een forse boete, erger nog als je schade aan anderen toebrengt draai je zelf op voor alle kosten. De bromfiets van Ronchetti  Verkeersopleidingen B.V. is voor lessen verzekerd en hiermee mag je dus onder leiding van een instructeur lessen en examen doen.

scooter_praktij[1]